Els eurodiputats de JxCat – Lliures per Europa fan públiques les seves activitats al Parlament Europeu des de finals d’abril 2020 molt centrades en la lluita contra les conseqüències de la COVID-19 i per denunciar la vulneració de l’estat de Dret per part l’Estat espanyol. La seva activitat inclou 13 intervencions al plenari del Parlament Europeu, 20 preguntes a la Comissió i esmenes en 32 textos legislatius i resolucions.
Els eurodiputats han utilitzat els plenaris de maig, juny i juliol per a denunciar les vulneracions de l’estat de dret per part de l’estat espanyol i per reclamar a la Unió Europea un pla ambiciós per a la recuperació econòmica per fer front a les conseqüències de la COVID-19.
El President Puigdemont, en el debat del ple de juliol sobre l’inici de la presidència alemanya del Consell de la UE, va reclamar exemplaritat a la Unió Europea en l’aplicació dels drets fonamentals com a requisit per poder dur-ne a terme la promoció arreu del món amb credibilitat. Mentre la Consellera Clara Ponsatí, en la seva intervenció del dijous 14 de maig va demanar a la Comissió que apostés per una tecnologia poc invasiva per a les aplicacions de rastreig de la COVID-19, en particular davant de les vulneracions de drets fonamentals en alguns països. D’altra banda, el Conseller Toni Comín, en la seva intervenció en el plenari d’abril afirmava el seu “total suport a la proposta de crear un fons finançat per mitjà de bons de reconstrucció emesos com a deute conjunt europeu i recolzats en el pressupost comunitari” tal i com s’ha aprovat finalment.
Els exiliats també han fet ús de les preguntes parlamentàries per demanar informació, traslladar problemàtiques i requerir mesures a la Comissió Europea i al Banc Central Europeu. Per exemple, han presentat preguntes sobre les diferències en comptabilització de casos de COVID–19 en els Estats Membres, el tancament de la Nissan, el repartiment abusiu de dividends de Bankia durant la crisi de la COVID–19, el suport de l’Alt Representant Josep Borrell als condemnats pel cas GAL, la corrupció de la monarquia espanyola i l’espionatge a líders polítics de l’independentisme.
Pel que fa al treball en els Comitès, per exemple s’han presentat nombroses esmenes que continuen ara el seu procés parlamentari. En el cas del Conseller Comín, va presentar, entre d’altres, dues esmenes en una opinió de la comissió parlamentària de Medi Ambient i Salut (ENVI) sobre la nova estratègia forestal europea. Són dues esmenes que inclouen nous conceptes, com per exemple que els boscos poden tenir “funció terapèutica” i que “contribueixen al desenvolupament socioeconòmic dels territoris rurals d’Europa, per exemple a través de la distribució de la renda a les zones més despoblades de la Unió gràcies al turisme ecològic”1; també s’ha inclòs que Natura 2000 és “la xarxa ecològica europea de conservació d’hàbitats [i que] ha d’exercir un paper fonamental en l’estratègia forestal europea”2. Aquests nous conceptes, proposats per Comín, s’han inclòs en el text final aprovat a ENVI al juny i que ara, en el seu cas, el ple haurà d’aprovar a la tardor. Comín també ha presentat esmenes al Comitè de Desenvolupament (DEVE) en relació a la futura associació UE-Àfrica. El Conseller va plantejar la necessitat de reformar les regles del joc del comerç i les finances globals, entre d’altres qüestions, per tal que proporcionin condicions realment favorables al creixement econòmic i al desenvolupament social de l’Àfrica.
Per la seva banda, la Consellera Ponsatí va presentar diverses esmenes sobre la descentralització de l’emmagatzematge d’energia renovable que s’han inclòs en un informe de la comissió parlamentària d’Indústria i Recerca (ITRE), que eventualment es va aprovar al plenari de juliol. Al Comitè d’Afers Econòmics i Monetaris (ECON) va defensar que la flexibilització dels requeriments de capital pels bancs anés acompanyada d’una restricció vinculant a la distribució de dividends fins a març de 2021, posicionament que va ser compartit per altres partits de l’Europarlament. Alhora, va defensar l’establiment d’un nou impost sobre la importació de productes altament contaminants (“EU Carbon Border Tax”). En el cas del President Puigdemont, va introduir esmenes a l’informe anual 2019 sobre la política europea de comerç per a defensar els drets humans en tots els acords de lliure comerç, posant èmfasi en les violacions de la Xina pel que fa els uigurs. A la comissió parlamentària de Transport i Turisme, Puigdemont també va presentar esmenes per al reglament que estableix un sistema recopilació de dades sobre el consum de fuel dels vaixells3, introduint-hi conceptes com la inclusió dels paràmetres Green Deal, i la revisió de tota la norma per part de la Comissió Europea. El President Puigdemont i el Conseller Comín han fet un seguiment molt proactiu de la proposta de reglament per assolir la neutralitat climàtica a Europa abans de 2050 (Llei europea del clima), un text que encara s’està treballant en les comissions parlamentàries de Transport (TRAN) i Medi Ambient (ENVI). Per exemple, a ENVI Comín ha presentat, entre altres, esmenes que proposen la introducció d’un impost europeu sobre els combustibles marítims i d’aviació, un impost europeu sobre el carboni fronterer (EU border carbon tax) per a fer compatibles els objectius del futur reglament amb la competitivitat dels països europeus, i ha proposat que la UE pugui recaptar recursos propis procedents del règim de comerç d’emissions (ETS). A més, tant Puigdemont com Comín han proposat que l’avaluació que faria la Comissió Europea dels plans climàtics que haurien de fer els Estats Membres per a complir amb aquest futur reglament hauria de ser tant global (de tota la UE en el seu conjunt), com estat per estat (individualment), tenint en compte les complexitats inherents a les regions.
Durant les darreres setmanes la Consellera Ponsatí ha estat nombrada com a membre titular del nou comitè FISC (Fiscalitat). Un comitè que, depenent del Comitè ECON (Economia), que tindrà la missió d’elaborar i proposar els nous impostos europeus així com mesures per lluitar contra el frau fiscal. La nova estratègia que treballa per una fiscalitat europea es dibuixa ja com un dels temes majors pel futur d’Europa. Per la seva banda, el Conseller Comín, s’integrarà en el subcomitè CANCER, creat per a millorar la col·laboració europea en la recerca i desenvolupament dels tractaments contra el càncer.
Durant aquest mesos de més activitat els eurodiputats també han pogut dur a terme iniciatives més enllà de l’activitat parlamentària. Així, han enviat conjuntament amb Diana Riba una comunicació a tots els membres del Parlament Europeu sobre el cas de Valtonyc i la persecució de la llibertat d’expressió a l’Estat espanyol i, juntament amb els diputats d’ERC, PNB i Bildu, així com un mail sobre la revelació en un document desclassificat de la CIA de la implicació de Felipe González en la creació dels GAL. Tal i com ha estat habitual en aquests mesos, els eurodiputats també han enviat cartes a la Comissió Europea per a reclamar atenció a la situació dels immigrants tunisians en el CETI de Melilla (juntament amb els diputats d’ERC i Bildu), una carta demanant que en el context de la COVID es permeti prorrogar els terminis d’entrega dels projectes finançats amb els fons de desenvolupament regional, i una carta reclamant la presència del català i l’aranès en l’eina de traducció per a PIMEs promoguda per la Comissió Europea.
Puigdemont, Comín i Ponsatí també han promogut juntament amb Diana Riba la firma del manifest en favor de la llibertat dels Jordis per part dels eurodiputats dels partits que hi van donar suport al Congrés espanyol i que posteriorment ha rebut el suport de 43 europarlamentaris.
Detall de l’activitat duta a terme des del 21 d’abril 2020:
Esmenes:
Esmenes presentades a 3 textos del comitè de DEVE
Esmenes presentades a 5 textos del comitè de ECON
Esmenes presentades a 6 textos del comitè de ENVI
Esmenes presentades a 7 textos del comitè de IMCO
Esmenes presentades a 1 text del comitè de INTA
Esmenes presentades a 2 textos del comitè de ITRE
Esmenes presentades a 7 textos del comitè de TRAN
Esmenes presentades a 1 text del comitè de LIBE
Preguntes parlamentàries:
Pregunta a la Comissió Europea (CE) sobre la comptabilització de morts per la COVID–19
Pregunta a la CE sobre el control dels mitjans de comunicació per part dels governs durant la crisi de la COVID–19
Pregunta a la CE sobre la pròrroga automàtica de les escoltes judicials durant l’estat d’alarma, presentada conjuntament amb els europarlamentaris d’ERC, PNB i Bildu
Pregunta a la CE sobre la discriminació en la repatriació de ciutadans espanyols d’origen marroquí per part de l’Estat espanyol
Pregunta a la CE per a demanar solucions al tancament de Nissan a Catalunya
Pregunta a la CE sobre el retard en el pagament de les prestacions pels ERTOs
Pregunta al Banc Central Europeu (BCE) sobre el repartiment de dividends a Bankia, presentada com a pregunta complementària
Pregunta a la CE sobre la prohibició de l’exhibició de símbols o banderes no oficials en edificis públics, presentada conjuntament amb els europarlamentaris d’ERC, PNB i Bildu
Pregunta a la CE sobre el treball forçat en centres de detenció d’uigurs a la Xina
Pregunta sobre el compliment de l’Alt Representant Josep Borrell amb els principis de conducta dels membres de la Comissió Europea tenint en compte el seu suport a condemnats pels GAL
Pregunta a la CE sobre l’allargament de l’exempció de l’IVA per equips i medicació anti–COVID
Pregunta a la CE sobre la falta d’investigació de la implicació de la monarquia espanyola en el cas de les comissions per l’AVE a la Meca (Aràbia Saudita)
Pregunta a la CE sobre l’espionatge a líders independentistes utilitzant el software de Pegasus, promoguda per Diana Riba i presentada conjuntament amb 16 europarlamentaris
Pregunta a la CE sobre l’espionatge a líders independentistes incloent-hi informació addicional, presentada conjuntament amb Diana Riba
Pregunta sobre el compliment de la directiva de morositat a Espanya durant la crisi de la COVID
Pregunta sobre la possibilitat d’incloure el material mèdic reutilitzable (i no només el d’un sol ús) utilitzat en la lluita contra la COVID en l’exempció de l’IVA i dels aranzels implementada per la Comissió.
Intervencions:
11 intervencions en les comissions parlamentàries
13 intervencions al plenari.
Suport a iniciatives d’altres euro parlamentaris:
Suport a 51 cartes promogudes per altres eurodiputats
Co-signatura de 4 preguntes d’altres eurodiputats.
Brussel·les, dimecres 29 de juliol de 2020