L’Oficina Europarlamentària del president Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí celebra el primer aniversari

L’Oficina Europarlamentària del president Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí va obrir les portes fa un any amb l’objectiu de ser un espai de debat, d’escolta i d’informació obert a tota la ciutadania, a part de ser el lloc base per quan l’equip dels eurodiputats treballa des de Catalunya. Seguint l’exemple de molts països europeus, on els parlamentaris compten amb oficines a través de les quals tenen contacte amb els electors, la nostra va ser la primera oficina d’aquestes característiques oberta a Catalunya.

Els 705 diputats del Parlament Europeu tenen una assignació pressupostària específica per obrir espais d’atenció a la ciutadania al seu país d’origen; no obstant això, són molt pocs els qui n’han obert. Hem estimat que a Catalunya no n’hi ha cap altre, i que a l’estat espanyol en consta només un. A Europa, Alemanya, Polònia, Grècia i la República Txeca són els països on hi ha més oficines europarlamentàries. En total n’hi ha 160 per tota la Unió Europea.

Després d’un any d’activitat, considerem que el balanç de l’Oficina és molt positiu.

Oberta i a peu de carrer, ens han visitat més de 4500 ciutadans i més de 60 associacions, que ens han pogut traslladar suggeriments, idees i dubtes sobre el funcionament de les polítiques europees i l’impacte que tenen a Catalunya. Hem vehiculat moltes d’aquestes qüestions en forma de preguntes parlamentàries a la Comissió Europea i d’altres ens han inspirat a l’hora de proposar esmenes i adoptar posicionaments polítics en votacions clau al Parlament Europeu.

Al llarg d’aquests dotze mesos hem organitzat 6 actes híbrids oberts al públic, amb ponents presencials i en remot, i hem atès visites de grups d’estudiants universitaris catalans, nord-americans, finesos, suecs i alemanys, a més de col·lectius diversos interessats en la nostra activitat. Els actes públics estan disponibles en línia:

Inauguració de l’Oficina Europarlamentària | 11/11/21

Fake news and disinformation Made in Spain: effects on the rule of law and Catalonia | 31/1/22

Neocolonialisme a Llatinoamèrica: El cas de Bernardo Caal a Guatemala | 21/3/22

Impacte de les directives europees sobre energia a Catalunya. Com avançar cap a la sobirania energètica | 26/5/22

La convenció constitucional de Xile, un exemple per a Europa | 7/7/22

Catalunya davant del canvi climàtic | 8/11/22

Un dels objectius de l’Oficina també és la internacionalització del conflicte català. Des del cor de Barcelona hem pogut explicar la lluita del poble català a ciutadans d’arreu del món, així com a diputats i eurodiputats d’una desena de països. En aquest sentit, vam tenir l’honor de rebre el Ministre-President de Flandes, Jan Jambon, qui va transmetre la seva solidaritat amb les lluites compartides entre Flandes i Catalunya.

Hem volgut fer de l’Oficina Europarlamentària un exemple de bones pràctiques en molts àmbits, dins el marc de funcionament que preveu el Parlament Europeu. Des de ser un espai que facilita l’exercici de la democràcia en el sentit més fonamental, fins a assumir polítiques de consum estratègic, de defensa de la llengua i com a espai de formació d’estudiants. Convidem a tots els ciutadans, de Catalunya i d’arreu, a visitar l’Oficina Europarlamentària i traslladar-nos els seus suggeriments, idees i dubtes perquè, malgrat l’exili, puguem continuar escoltant la vostra veu.


Barcelona, 11 de novembre de 2022.

Fes córrer la veu:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on linkedin