Junts i Lliures per Europa desmenteix les declaracions de la consellera Vilagrà vinculant els treballs de Junts i Lliures per Europa a nivell europeu amb l’acord de Claredat per Catalunya

Davant de les declaracions de la consellera Vilagrà en seu parlamentària, Junts i Lliures per Europa:

1. Desmentim les afirmacions de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, respecte la subscripció d’un document demanant un acord de claredat de Catalunya per part  dels eurodiputats Carles Puigdemont, Antoni Comín i Clara Ponsatí. Les declaracions de Vilagrà són falses.

2. Aclarim que l’octubre de 2021, els eurodiputats que formen part de caucus d’eurodiputats per l’autodeterminació, inclosos els eurodiputats d’ERC i de Junts i Lliures per Europa, van subscriure un manifest demanant l’establiment d’un mecanisme europeu que clarifiqui els termes en què qualsevol nació pugui exercir el seu dret a l’autodeterminació dins de la UE. En cap cas s’ha plantejat el projecte en el marc del diàleg amb el govern espanyol i encara menys com una negació del referèndum de l’1-O. Les declaracions de Vilagrà són una manipulació partidista que posa en risc aquest projecte europeu de consens.

3. Ens reafirmem en el ferm convenciment que només al poble de Catalunya pertany el dret a revocar el mandat del Referèndum del Primer d’Octubre.

4. Addicionalment, mai vam validar el professor Marc Sanjaume com a coordinador acadèmic de l’estudi que ha decidit impulsar el Caucus -ja abans de conèixer el seu nomenament per coordinar el grup d’experts de la Generalitat sobre l’acord de claredat- vista la seva aproximació acadèmica a la qüestió de l’autodeterminació. Decisió que vam confirmar, amb posterioritat, en conèixer aquest nomenament, vist el conflicte d’interessos que s’hagués derivat del fet d’assessorar dos projectes de naturalesa i objectius tan allunyats. Aquesta decisió va ser acceptada per consens del caucus.

5. A més, davant el perill que l’esperit del projecte fos manipulat, la setmana passada vam reclamar al coordinador polític del caucus un canvi de nom en la iniciativa europea, per tal d’evitar la seva confusió interessada amb la iniciativa catalana.

6. Davant de les declaracions de Laura Vilagrà s’ha reclamat una reunió urgent del caucus d’eurodiputats per l’autodeterminació per tal d’aclarir la situació creada. Lamentem que les tàctiques partidistes i la necessitat de justificar els pactes amb el govern espanyol malmetin la defensa del dret d’autodeterminació a nivell europeu.

Des de Junts i Lliures per Europa reiterem el nostre compromís en treballar des de les institucions europees per defensar el dret a l’autodeterminació de Catalunya i el seu reconeixement internacional, sense tacticismes ni partidismes, sempre prioritzant els interessos nacionals i internacionals de Catalunya.

Fes córrer la veu:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on linkedin