Per aquest motiu, el President Puigdemont s’ha abstingut en l’informe d’investigació que descriu els fets relacionats amb l’espionatge amb Pegasus i ha votat en contra de les recomanacions que protegeixen l’estat espanyol i que legitimen l’ús de tecnologies de ciberespionatge a Europa
Avui dilluns el Comitè de Pegasus del Parlament Europeu ha aprovat l’informe final de la investigació i l’informe de recomanacions pels casos de ciberespionatge amb programari espia, redactat per l’eurodiputada neerlandesa Sophie in’t Veld.
Informe sobre la investigació europea del cas Pegasus
L’informe ressalta, tal i com sempre ha defensat el President Puigdemont, la gravetat de la pràctica del ciberespionatge, recordant que “qualsevol intent de pirateig -hagi tingut èxit o no- és un fet polític molt greu que afecta la integritat de la presa de decisions democràtiques”. En aquest sentit, l’informe destaca que “un sol telèfon infectat” pot comprometre la informació de totes les institucions.
També denuncia haver rebut per part dels governs dels estats membres ajuda “mínima o no existent” en la investigació, destacant la falta de respostes de governs com l’espanyol. L’informe critica el rol de la Comissió Europea i diu que “la seva inèrcia equival a complicitat en la violació de drets humans”.
Pel que fa a l’estat espanyol i el Catalangate, l’informe mostra la gravetat dels fets però malauradament fa seguidisme del govern espanyol en l’apartat de conclusions.
El text és clar en la denúncia de la falta de respostes i col·laboració per part de les autoritats espanyoles, i constata la negativa a obrir una comissió d’investigació parlamentària sobre l’espionatge amb Pegasus (un text que prové d’una esmena del propi President Puigdemont), negativa compartida amb Polònia.
Així mateix, critica la llei de secrets oficials franquista encara vigent, denuncia que els jutges puguin no acceptar com a proves vàlides els informes de CitizenLab, remarca que l’espionatge s’ha fet contra persones que eren a Bèlgica, Suïssa, Alemanya i França, destaca el cas d’espionatge contra l’advocat Gonzalo Boye i avisa que les garanties legals per a l’espionatge a l’estat espanyol estan “caducades”.
Tanmateix, en les seves conclusions l’informe defineix Espanya com un estat que “té un sistema judicial independent i amb suficients garanties”, una afirmació que contradiu per complet tot el corpus del propi informe. A més, a diferència d’altres països, l’informe ho deixa tot en mans dels tribunals i no parla de persecució política. Aquesta postura respecte l’estat espanyol, crea un doble estàndard, ja que davant fets molt similars als de Polònia, la resposta de l’informe és seguir confiant contra tota evidència en la judicatura espanyola.
Per aquest motiu i malgrat la bona valoració de quasi tot el text de l’informe d’investigació, el President Puigdemont s’ha abstingut tant en el text referit a l’estat espanyol com en el vot final de l’informe.
Informe de recomanacions sobre Pegasus
Pel que fa les recomanacions, el President Puigdemont ha lamentat de nou la falta d’un estàndard únic pel que fa a països com Hongria, Polònia i Espanya, tots culpables de persecució política, així com el fet que l’informe de recomanacions polítiques proposi regular Pegasus enlloc d’una moratòria o la seva prohibició tenint en compte que són eines d’espionatge que són incompatibles amb els drets humans. Cal recordar que tant el Parlament de Catalunya com el Govern de la Generalitat s’han posicionat clarament a favor d’una moratòria. Per al President Puigdemont permetre l’ús d’eines com Pegasus aproparà políticament la UE als estats il·liberals. Legitimar l’ús de Pegasus també habilitarà els estats a fer-la servir en nom de la seguretat nacional contra els drets fonamentals més bàsics.
És per això, que el president Puigdemont, membre del Comitè de Pegasus del Parlament Europeu, ha optat per votar en contra tant de l’informe de recomanacions, com en l’apartat concret que fa menció a Espanya.
El text queda pendent de la seva aprovació definitiva al plenari del Parlament Europeu.
Estrasbourg, 8 de maig de 2023
Podeu recuperar les intervencions del president Puigdemont al Comitè PEGA aquí: