L’informe aprovat pel Parlament Europeu sobre l’establiment d’un mecanisme europeu de monitoratge de l’Estat de Dret i els Drets Fonamentals a la UE, ha posat de manifest la manca d’un marc legal que permeti a les minories europees1 -com la catalana- una defensa activa dels seus drets. El mateix informe reconeix també que cal que els organismes internacionals com Nacions Unides, participin activament, junt amb la pròpia Unió Europea, en el monitoratge de la situació dels drets humans i l’estat de dret dels propis estats membres de la UE.
Els eurodiputats de JxCat-Lliures per Europa, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, han celebrat que l’informe del Parlament Europeu tingués en compte les reivindicacions que els tres eurodiputats havien expressats en els seves esmenes. En nombroses oportunitats durant els treballs parlamentaris, Carles Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí, havien subratllat la necessitat que les institucions europees creïn un marc legal per protegir les minories que dins de la pròpia Unió Europea es veuen sotmeses a atacs i vulneracions dels seus drets fonamentals.
L’informe destaca també la necessitat d’integrar als organismes internacionals com Nacions Unides en el treball de defensa de la independència judicial i la protecció de la democràcia i l’Estat de Dret a la UE. La menció que fa el Parlament Europeu de la necessitat de treballar més estretament amb els organismes internacionals, posa de relleu l’anomalia que representa l’Estat espanyol a la UE per com ha menystingut reiteradament les opinions dels organismes dependents de l’ONU sobre els presos polítics catalans.
L’informe del Parlament Europeu també demana a la Comissió Europea que posi a disposició tots els mecanismes necessaris de la defensa de la independència judicial: “Qualsevol tribunal nacional és també un tribunal europeu” i subratlla el rol indispensable que juguen la societat civil i les institucions de defensa dels drets humans.