Junts: “El Parlament europeu haurà de decidir si defensa la democràcia o es deixa arrossegar pels estàndards espanyols que avergonyeixen la UE davant del món”

Els tres eurodiputats asseguren que les reaccions de Vox i Cs posteriors a la votació d’ahir encara els donen més arguments per defensar que es tracta d’una persecució política.

Els eurodiputats de Junts per Europa, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, han assegurat que, al proper ple, el Parlament es trobarà davant la disjuntiva de votar per l’aixecament de la immunitat i veure’s arrossegats pels estàndards autoritaris espanyols que avergonyeixen la UE davant del món, o si abandonen el silenci i defensen la democràcia votant en contra de l’aixecament.

Els eurodiputats consideren que les reaccions del cap del comitè d’Afers Jurídics i eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, mostrant-se satisfet pels resultats d’ahir, així com els tuits de VOX felicitant el ponent de l’informe, l’ultra búlgar Angel Dzambadski, els donen arguments addicionals per defensar que es tracta d’una persecució política.

En una roda de premsa al Parlament aquest dimecres, els tres eurodiputats han assegurat que la decisió d’ahir era previsible per la correlació de forces a dins del comitè d’Afers Jurídics i en els grans grups polítics europeus, però que no donen la votació del ple definitivament per perduda.

“Mai no hem donat una batalla per perduda. Si som aquí és perquè no vam donar la batalla per perduda quan uns quants savis asseguraven que seria extradit d’Alemanya o de Bèlgica, i que no seríem mai eurodiputats”, ha assegurat el president Puigdemont.

La consellera Clara Ponsatí ha assegurat, en anglès, que la petició del Suprem espanyol al Parlament Europeu no és el de retirar-los la immunitat per poder ser jutjats, sinó per a què se’ls pugui empresonar preventivament sense judici. “El Parlament no només ha de decidir les coses per majories, sinó que també ha de protegir les minories. Ara haurà de decidir si cedeix als interessos particulars d’Espanya i als seus objectius autoritaris”.

Per la seva banda, el conseller Comín va qualificar la jornada d’ahir de “negre per la democràcia europea” perquè molts eurodiputats van acabar cedint a les pressions “de tota mena” exercida pels eurodiputats espanyols. En castellà i en francès, Comín va assegurar que els costos que està tenint per la UE mirar cap a una altra banda davant dels abusos de la justícia espanyola estan sent “altíssims” pels europeus, i va posar d’exemple la visita de Josep Borrell a Moscou.

Desconfiança en el PSOE

Preguntats sobre si és contradictòria la posició del PSOE al Parlament Europeu –a favor de l’aixecament de la immunitat– amb la que hauria de mantenir a l’Estat si fa efectiu els indults dels presos, el president Puigdemont va reiterar la seva malfiança en l’executiu que conformen PSOE i Podemos.

“El que ens sorprèn és que encara hi hagi gent que es sorprengui per les contradiccions del PSOE. L’enèsim exemple és la promesa sobre la regulació del preu dels lloguers. No som nosaltres que ens en malfiem, són els seus propis socis de govern”. Puigdemont també va reiterar que malgrat que ja fa mesos que es parla de desjudicialitzar la política, d’indults, d’amnistia o de reforma del Codi Penal, l’única realitat avui dia és que els eurodiputats del PSOE estan votant a favor d’aixecar-los la immunitat parlamentària.

També va assegurar que Vox és un partit feixista i va lamentar l’objectiu compartit que manté la formació ultra amb PP, PSOE i Cs per empresonar-los.

Brussel·les 24 de febrer 2021

Fes córrer la veu:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on linkedin